15 juni 2006

Feel Good

Waar begin je mee?
Als MVO Nederland mogen wij niet achterblijven wat betreft ons eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid. We hebben daarom het project MVO @ MVO Nederland opgezet. Maar waar begin je? Al snel bleek dat wij als MVO Nederland afhankelijk waren van onze verhuurder. Mvo-zaken als duurzaam inkopen en energiebesparing bleken een heikel punt te zijn omdat deze via contracten met de verhuurder zijn vastgelegd. Geen probleem, we hebben onze doelstelling breder getrokken door onze verhuurder te overtuigen dat hij ook maatschappelijk verantwoord kan ondernemen. De verhuurder heeft aangegeven mvo belangrijk te vinden en te willen oppakken. Een grote organisatie heeft echter meer tijd nodig dan het flexibele MVO Nederland. Tot dat onze verhuurder aan zijn mvo gaat werken kunnen wij gewoon verder met de kleine stappen die overigens wel degelijk veel uitmaken. Een van de eerste stappen leek makkelijk…..

Oud papier in een zwembad
MVO Nederland publiceert elk jaar een maatschappelijk verslag. Bij het uitbrengen van ons allereerste maatschappelijk verslag (2004) zijn 1500 verslagen overgebleven. Deze liggen momenteel bij een particuliere opslagplaats “stof te vangen”. Zonde! Niet alleen omdat het verspild papier is maar ook omdat het opslagkosten met zich mee brengt. Hoe lossen we dit op? Een pientere collega kwam met de tip dat veel gemeentes in Nederland subsidies verschaffen aan sport en hobbyverenigingen die papier inzamelen. Onze oude verslagen zijn opgeslagen in Zoetermeer.

Na een kort telefoontje van met de gemeente Zoetermeer bleek de subsidieregeling daar ook te bestaan. De gemeente was echter niet zo bereidwillig om ons gegevens te verschaffen van welke vereniging dan ook. Dan maar zelf Googlen op de termen sportvereniging en Zoetermeer. Het resultaat was de site van zwemvereniging WVZ Zoetermeer. Na een korte e-mail werd snel en geïnteresseerd gereageerd: “ Onze volgende Oud Papier Actie is in het weekend van 10-11 juni…”. Hoera! Onze eerste stap was gezet en de “goede-daad-feeling” was al snel merkbaar. De tweede stap was om het een ander kort te sluiten met ons opslagbedrijf. Dat ging niet zo soepel: “Ja maar, wij gaan niet duizend verslagen buiten zetten in het weekend….“ ”Ik weet niet waar u woont maar de jeugd in deze omgeving zal zich niet weerhouden om uw verslagen in een vuurzee om te toveren en dat wil ik niet hebben voor ons terrein”.

Ons “goede-daad-feeling” veranderde al gauw in onbeholpenheid en frustratie. Na een tweede korte e-mail met zwemvereniging WVZ Zoetermeer, bleek het geen probleem te zijn om speciaal voor ons op vrijdag 9 juni –vandaag- het papier op te halen. Ons “goede-daad-feeling” was weer terug. Om de voortgang te checken, ( en stiekem te controleren of ze het niet vergeten zouden zijn), vroeg ik vandaag per e-mail aan de zwemvereniging of het ging lukken met het oud papier. Antwoord: “We zijn er helemaal klaar voor! Mijn vriend en ik zullen er om 14:00 uur zijn om alles op te halen.”

Kosten en Baten
Het kost drie e-mails, een telefoongesprek en wat Googlen. Maar dat is het meer dan waard omdat ons oud papier gerecycled wordt terwijl wij besparen op onze opslagkosten en zwemvereniging ZWV Zoetermeer er financieel beter van wordt. Zo hebben we de mvo-smaak te pakken. Binnenkort komt een MVO-installateur langs om ons energiegebruik en de Arbo-omstandigeheden te evalueren met een Quickscan en de offertes voor duurzame koffie en papier stromen binnen.

Bashar al Badri

Vragen? mailen met
l.vlaming@mvonederland.nl