15 juni 2006

We zijn op pad!!

Bewustwording
Maatschappelijk verantwoord ondernemen begint met bewustwording. Ook bij ons. We zijn dagelijks actief bezig met programma's en projecten om ondernemend Nederland kennis te laten maken met maatschappelijk verantwoord ondernemen. We vertellen op bijeenkomsten welke bedrijven maatschappelijk verantwoord bezig en wat ze allemaal doen. Maar hoe zit het bij ons?Hoeveel papier verbruiken we eigenlijk. Hoe reizen we naar en van kantoor, hoe is het geregeld met onze arbeidsvoorwaarden? We beginnen met kleine, concrete stappen, Bashar en Matthijs beschreven al het terugdringen van papier- en energiegebruik en het inkopen van andere koffie en thee.


Zo, klaar!!
Het is makkelijk om, nadat dit soort zaken bekeken en aangepast zijn, achterover te leunen en te denken: mooi, nou ben ik mvo, kom maar op met dat stempeltje. Maar eigenlijk begint het dan pas. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een werkwoord, het is een manier van ondernemen waarbij je je bewust bent van het effect dat je met je organisatiehandelen hebt op je omgeving. Wie zijn eigenlijk alle partijen met wie wij als organisatie dagelijks te maken hebben? Natuurlijk onze klanten, collega's en financiers. Maar ook onze toeleveranciers, de verhuurder van ons pand, de jongens van de ICT, de arbodienst waarbij we zijn aangesloten, de NS die ons jaarkaarten verkoopt, de telefoonmaatschappij van wie we onze mobieltjes hebben, de cateraar die onze lunches verzorgt en zelfs de junks in de straat die het vuil voor onze deur laten slingeren. Hoe kunnen we samen met deze stakeholders kijken waar we het anders, efficienter, duurzamer kunnen doen? En hoe kunnen we dat zo open mogelijk vertellen aan degenen om ons heen die daarbij belang hebben?

Pad vol bochten
Vragen die iedere organisatie zich onherroepelijk gaat stellen bij de eerste stappen op het mvo-pad. En we raken hier bij MVO Nederland soms ontmoedigd. Soms werken externe partijen even niet mee, of denken we zelf: "Nou even niet hoor." of: "Heb je hem weer." Het is een pad met kuilen en onvoorziene bochten en we zijn er nog niet. Maar we zijn op weg. Steeds een kleine stap verder. Met steeds meer enthousiasme en vuur. Want dat het energie geeft om maatschappelijk verantwoord te ondernemen staat als een paal boven water.

Sabine Draaijer

2 Comments:

At 6:03 p.m., Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

 
At 3:06 a.m., Anonymous Anoniem said...

Transparantie?

(of was het spam?)

 

Een reactie posten

<< Home