06 november 2006

Biologisch, eigenlijk heel logisch!

Dat maatschappelijk verantwoord ondernemen een proces is, wordt altijd wel gezegd, maar is afgelopen week heel duidelijk geworden voor mij. Geduld schijnt een schone zaak te zijn. En zoals ik altijd heb geleerd: men weekt boonen tegen zekeren tijd, om die dan te eeten. Dan schijnen ze lekkerder te zijn….

Ik heb vorige week de biologische catering in de week gelegd. Momenteel is er binnen dit pand geen centrale bedrijfskantine. Het plan om wel een centrale bedrijfskantine te openen is geopperd. Om invloed uit te kunnen oefenen op de producten van de centrale kantine, is vorige week al overlegd met centrale huurder. We hebben de voordelen van biologische catering besproken, en gevraagd om dit mee te nemen in de onderhandelingen met de verschillende cateraars. We hebben verteld dat in de productiefase van producten met het EKO-keur geen gebruik is gemaakt van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetische modificatie. In de bereiding zijn geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Ook het dierenwelzijn is een aspect waarom mensen voor biologisch kiezen. In de biologische veehouderij kunnen dieren hun soorteigen gedrag vertonen. Zij krijgen bovendien niet preventief antibiotica toegediend. En dat zonder prijsverschil op een betrouwbare levering kan worden gerekend.
Hier werd heel positief op gereageerd. Er is ons verzekerd dat biologische catering een serieuze optie is.

Veel bedrijven zijn al bezig met het invoeren van biologische catering. Nuon, de gemeente Nijmegen, SNS Reaal Groep, Achmea Den Bosch. En straks hopen we MVO Nederland aan dit rijtje toe te voegen. En hiermee de Kamer van Koophandel Utrecht en de andere huurders die gebruik gaan maken van dezelfde bedrijfskantine.

Nu de spreekwoordelijke boonen in de week zijn gelegd, hoop ik dat we binnenkort kunnen genieten van deze geweekte, biologische bonen. We houden u op de hoogte.

Zelf ook een biologische bedrijfskantine? Neem eens contact op met Albron, Elior, SAB Catering, Sodexho, Appèl B.V., Prorest Catering of Compass Group Nederland, en vraag wat er mogelijk is.
En nog een paar tips voor bij de invoering van biologische producten (bron: Biologische catering, eigenlijk ook heel logisch! Van Netwerk 12 Provenciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu):
- Vervang het gangbare product geleidelijk door biologische producten;
- Bij aanvullend assortiment: gelijke prijzen;
- Beginnen met gemakkelijke producten, zoals zuivel, brood, koffie/thee (biologische zuivel en brood zijn makkelijk in te voeren; ze hebben geen groot prijsverschil en een betrouwbare levering), daarna het assortiment uitbreiden;
- Eerst EKO stilzwijgend invoeren, dan erover communiceren

Nelleke Jacobs