12 januari 2007

Ontwikkeling

Tijdens mijn studie bedrijfswetenschappen werd mij vaak verteld dat het voor een organisatie belangrijk is de kerncompetenties van de organisatie en die van de medewerkers te definieren. Alle neuzen dezelfde kant op, weten waar je als team heengaat, dat soort softheden. Althans, dat vond ik tijdens m’n studie.

Binnen MVO Nederland wordt ook waarde gehecht aan de ontwikkeling van personen. En aan de ontwikkeling van de organisatie als geheel. Zeker nu MVO Nederland groeit, willen we professionaliseren en weten waar we heen gaan. In het kader daarvan gaan we als team één keer in de maand naar Pentascope .

Pentascope begeleidt ons onder meer met 'professionaliseren' door middel van projectmatig werken. Daarnaast zijn we nu bezig met het definieren van de competenties van MVO Nederland, die van de individuen binnen MVO Nederland en onze gewenste competenties. Afgelopen woensdag werd dit opgehangen aan de theorie van spiral dynamics.
Spiral dynamics is een theorie van meneer Graves, die ondermeer gebruikt kan worden voor het verkrijgen van inzicht in hoe mensen (en organisaties) zich ontwikkelen, keuzes maken en communiceren. Spiral dynamics onderscheidt een aantal fasen van ontwikkeling. Deze fasen worden weergegeven door verschillende kleuren. Hoewel het veel te kort door de bocht is, en meneer Graves hiermee ongetwijfeld tekort wordt gedaan, zou je kunnen stellen dat beige staat voor overleven, paars voor geborgenheid, rood voor energie en macht, blauw voor orde, oranje voor succes, groen voor gemeenschap en geel voor synergie.

De ontwikkeling van mensen en organisaties kan aan de hand van deze kleuren worden omschreven. Het is ook leuk – en voor ons nuttig – om te kijken hoe mvo zich ontwikkelt. Of hoe mensen vanuit verschillende kleuren naar mvo kijken.

Mvo is voor 'beige organisaties' momenteel waarschijnlijk geen issue. Deze organisaties moeten overleven. Als mvo echter de standaard is binnen een markt, zullen organisaties maatschappelijk verantwoord moeten ondernemen om te overleven.

Aansluiting vinden bij een groep organisaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen, kan voor 'paarse organisaties' een reden voor vormen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Mvo kan voor 'rode organisaties' een mogelijkheid zijn om een (niche)plek in de markt te veroveren.

Bestaande wetten en regels of de angst voor toekomstige wetten en regels kunnen voor 'blauwe organisaties' een reden voor mvo vormen.

De economische winst die mvo oplevert is voor 'oranje organisaties' een drijfveer om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Het maatschappelijke en ecologische belang van mvo is voor 'groene organisaties' een drijfveer om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Innovatie, visie en kennis zijn voor 'gele organisaties' een drijfveer om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.


Spiral dynamics is in dit geval een leuke kapstok om verschillende visies op en drijfveren voor mvo te onderscheiden. Het is voor MVO Nederland belangrijk deze verschillende visies op mvo te herkennen. Wellicht net zo belangrijk als het herkennen van onze eigen organisatiekleur....


Meer over spiral dynamics lezen? Kijk eens op http://www.spiraldynamics.info/

Nelleke Jacobs

2 Comments:

At 7:38 p.m., Blogger Rene Smit said...

Nu zijn we uiteraard benieuwd. Laten we raden: vorig jaar beige en nu blauw?

Interessante theorie trouwens, ik kende het niet... weer iets geleerd vandaag dankzij MVO@MVO

 
At 11:11 a.m., Anonymous Anoniem said...

Mooi stuk!

Vraagje..

U zegt..

''Mvo is voor 'beige organisaties' momenteel waarschijnlijk geen issue. Deze organisaties moeten overleven. Als mvo echter de standaard is binnen een markt, zullen organisaties maatschappelijk verantwoord moeten ondernemen om te overleven.''

Begrijp ik het goed dat deze beige organisaties dan maar moeten wachten totdat MVO de standaard wordt in de markt??
Is er dan, behalve streven naar dit standaard door MVO actief te promoten en te stimuleren in de markt, geen andere manier om er voor te zorgen dat MVO ook voor de beige organisaties een issue wordt...???

Bedankt!

Khalil

 

Een reactie posten

<< Home