25 april 2007

Boetedoening

Ik kom uit een katholiek nest, dus het afkopen van zonden is geen onbekend fenomeen voor mij. Niet dat ik zo veel zonden bega, maar mocht het onverhoopt een keer gebeuren: een aantal Weesgegroetjes verder zou mijn geweten weer schoon zijn.
Dit afkopen van zonden is een oud fenomeen. De zogenaamde 'aflaat' is een kwijtschelding van je zonden. Rond de 11e eeuw werden aflaten verleend aan diegene die als boetedoening meegingen op de kruistochten. Je kon trouwens ook gewoon iemand betalen om in zijn plaats mee op kruistocht te gaan, de aflaat was dan voor de betalende en niet voor diegene die op kruistocht ging.

Veel mensen vinden dit schijnheilig, en daar kan ik me iets bij voorstellen. Het aflaatprincipe geeft je namelijk de kans ongegeneerd zonden te begaan, en toch in de hemel terecht te komen. Door strikt vast te houden aan het aflaatprincipe, kunnen mensen lui en onverantwoordelijk worden.

Vandaag de dag is het uitstoten van CO2 best een grote zonde. Zeker met het oog op de klimaatverandering, het broeikaseffect en het opwarmen van de aarde. In principe zou je deze zonde moeten voorkomen, of op z’n minst tot het minimale beperken. Maar mocht je de CO2 zonde toch begaan, hoef je gelukkig niet zelf op kruistocht. Je kunt organisaties betalen die vervolgens voor jou op kruistocht gaan. Althans, die organisaties compenseren de CO2uitstoot die je hebt veroorzaakt door het planten van bomen.

MVO Nederland heeft dit ook gedaan. In 2006 hebben wij 22,33 ton CO2 uitgestoten. De KlimaatNeutraal Groep is voor ons op kruistocht gegaan. Via duurzame bos- en energieprojecten. Er zijn voor ons bomen gepland in Ecuador en Oeganda. En er wordt geïnvesteerd in duurzame energieprojecten in Jamaica.
Om het boetedoen ook voor ons nog wat fysiek te maken, wordt aanstaande vrijdag op 14.00 uur een boom gepland bij ons pand in Utrecht.

Om ondanks het aflaten lui en onverantwoordelijk gedrag te voorkomen, geeft de KlimaatNeutraal Groep de volgende tips:

Organisaties kunnen in drie stappen streven naar een klimaatneutrale organisatie:
1. reductie van CO2-uitstoot, bijvoorbeeld door energiebesparing;
2. zoveel mogelijk gebruik maken / inkopen van duurzame energie;
3. compensatie van onvermijdelijke uitstoot van CO2.

MVO Nederland gaat aan de slag met de reductie van CO2-uitstoot. En voor de onvermijdelijke zonden zullen we ook volgend jaar boete doen.

Zelf ook boete doen voor uw CO2-uitstoot? Kijk eens op:
Echte Energie (compensatie aardgasgebruik)
Essent (compensatie aardgasgebruik)
Green Card Visa (compensatie creditcardaankopen)
KlimaatNeutraal Groep (compensatie aardgasgebruik, vervoer, evenementen etc.)
Nuon (compensatie aardgasgebruik)

OCO2 (compensatie aardgasgebruik, vervoer, etc.)
Rabobank (compensatie creditcardaankopen)

Trees for Travel (compensatie vervoer)

Nelleke Jacobs

4 Comments:

At 3:52 p.m., Anonymous Anoniem said...

Op het evenement 'Het Nieuwe Ondernemen - MVO in bedrijf' kunt workshops over dit onderwerp volgen. Kijk op www.het-nieuwe-ondernemen.nl voor meer informatie, overige sprekers, worskhops en speeddating.

 
At 12:54 a.m., Blogger Rene Smit said...

Hoe gaat het met jullie verslag? Het laatste bericht daarover dateert van 5 januari. Zolang hoeft het echt niet te duren lijkt me. Bij een MKB bedrijf lag er binnen een maand de eerste versie op tafel. Straks gaan de lezers en bedrijven nog denken dat het moeilijk is om wat op papier te zetten over MVO :)

 
At 3:17 p.m., Blogger Unknown said...

Beste meneer Smit,

dank voor uw interesse naar ons verslag. Binnen MVO Nederland ligt al een tijdje een eerste versie van het verslag.
Het financiele gedeelte van het verslag is echter nog niet helemaal rond. Omdat maatschappelijk verantwoord ondernemen draait om people, planet en profit, willen wij wachten tot het profit-gedeelte van het verslag ook rond is.
Mocht u niet meer kunnen wachten tot het zover is, kunt u altijd een eerste versie van het verslag opvragen.

Hartelijke groet, namens MVO Nederland, Nelleke Jacobs

 
At 1:35 p.m., Anonymous Anoniem said...

Beste,

Mischien vindt u hier ook nog wat informatie

http://www.hrwooncomfort.nl
http://hrwooncomfort.comfortrend.nl/congresduurzamerwonen/

 

Een reactie posten

<< Home